10_1

Voor mijn werk is het nodig om wetenschappelijke artikelen te lezen en dan ook nog eens in het Engels. Alhoewel het interessant is, je kunt de artikelen niet helemaal vergelijken met het lezen van een roman waar je juist je tijd voor neemt om te lezen. Dus mijn doel was om sneller en efficiënter door lappen tekst te gaan. Van mijn werkgever mocht ik op cursus (yayyy!). Mijn keus viel op de cursus van Tijdwinst.com. Wat ik niet wist was dat in de cursus snellezen (middagprogramma) ook een stukje geheugentraining zit en mindmapping (ochtendprogramma). Voor nu hou ik het bij het snellezen en binnenkort waarschijnlijk volgende week zal ik mijn ervaringen met de geheugentraining en mindmapping ook online plaatsen. Anders wordt het teveel informatie in 1 keer (ben ik bang). Helaas heb ik geen foto’s gemaakt tijdens de training (dat zou een beetje gek overkomen :P). De training werd overigens gegeven door David Bakker (mede auteur op Lifehacking.nl)

Door snellezen concentreer je beter op de tekst. De cursus is ontwikkeld om je leessnelheid te verdubbelen; je kunt dus niet in 1 keer 10 keer sneller lezen 😉 Je hebt de effectieve leessnelheid en de leessnelheid. Iedereen kan heel heel snel lezen, maar het moet niet ten koste gaan van de effectieve leessnelheid oftewel: wat heb je meegekregen van de tekst (begrip). De gemiddelde leessnelheid is 225 woorden per minuut. Tijdens de cursus werd eerst een nulmeting gedaan door middel van het lezen van een tekst op eigen tempo met de timer erbij.

9

De allerbelangrijkste tip tijdens de cursus was om een markeerstift te gebruiken tijdens het lezen. Vroeger als kind gingen we lezen met onze vinger of een pen letter voor letter of woord voor woord. Op een gegeven moment als je goed kon lezen dan hoefde dat niet meer en dat is precies wat we volgens David fout doen. Voor het snellezen heb je een aanwijs tool nodig en het liefst een markeerstift.

Gebruik de markeerstift niet zo:
1

Maar zo, zonder dop:
2

Omdat onze ogen heel snel zijn en ook korte woordjes snel tot zich nemen is het niet nodig om bij het snellezen vanaf het eerste woord te beginnen. Onze ogen kunnen meer dan 1 woord zien, de woorden die ernaast staan, boven en onder! Begin bij het lezen van een tekst bij het tweede/derde woord:

5
Door het gebruik van een markeerstift ga je niet telkens (in ieder geval minder) terug naar het vorig stukje tekst (dit heet regressie) waarbij je ogen steeds terug gaan in de tekst, om dit te voorkomen kun je bij een woord dat je niet begrijpt of terug wilt gaan even snel markeren met de stift.

En eindig ook niet bij het allerlaatste woord van de zin (ga gelijk door naar de volgende regel):

6
Probeer zo snel mogelijk de pen heen en weer te bewegen als mogelijk (let op je ogen die moeten de punt van de pen volgen), hierdoor word je alerter omdat je niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk actief bezig bent met de tekst. Lezen met je stem in je hoofd is subvocalisatie en dat moet uitgezet worden, want je kunt sneller denken, maar dat wordt afgeremd door de subvocalisatie en dan word je weer snel afgeleid. Subvocalisatie gaat er helaas niet uit na het volgen van de cursus 😉 Veel oefenen dus!

Neem eerst een paar seconden de tijd om de tekst snel door te scannen; wat kun je verwachten van de tekst, hoe lang is de tekst en uit hoeveel onderdelen bestaat de tekst?

8
Na het lezen van de tekst werden er vragen over de tekst gesteld en op basis hiervan kan de effectieve leessnelheid bepaald worden.

Bij snellezen is het van belang om:
1. gemotiveerd te zijn
2. rechtop te zitten
3. benen naast elkaar
4. Voeten op de vloer
5. Voldoende zuurstof en licht

We kregen ook een leesplankje aangezien het aangeraden wordt om een tekst niet plat neer te leggen. Zoals je ziet kregen wij een geniet stapeltje en dat werkte dus niet zo lekker op dat leesplankje. Voor velen was dat leesplankje niet praktisch. Ik moet het leesplankje nog testen met teksten die geen nietje hebben.
3

4

Uiteindelijk was dit mijn score:
7
Je ziet dat ik bij de tweede tekst 539 woorden per minuut las (en dat is behoorlijk snel), maar ik had maar 5 vragen goed van de 10 🙁 Mijn eerste tekst had ik 238 woorden per minuut en 4 vragen goed, bij de derde tekst 291 woorden per minuut en 7 vragen goed! Supersnel lezen is klaarblijkelijk niet voor mij weggelegd. Echter mijn (effectieve) leessnelheid was in de les al duidelijk verhoogd dankzij de tip van de markeerstift. Ik geloof dat door veel oefenen snellezen zal lukken en dat is wat David ook als tip meegaf om heel veel te oefenen. Helaas willen veel mensen hier niet in investeren. Hoe gaat het gezegde ook alweer? Practice makes perfect!

Van Tijdwinst.com mag ik twee cd’s weggeven t.w.v 25 euro over geheugentraining aan 1 van mijn lezeressen!

Wat moet je doen om de cd’s te winnen?
1. Laat hieronder een comment achter op dit artikel en geef aan dat je meedoet (dan heb ik je emailadres)
2. Like dit bericht op Facebook

De uitslag zal ik volgende week dinsdag bekend maken tegelijkertijd met het artikel over geheugentraining en mindmapping, goodluck!

N.B. Je kunt reageren tot zondag 13 april. Reacties na de 13e worden niet meer meegenomen in de loting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *