gember_thee_menstruatie
View the English article “how to ease menstrual cramps with ginger tea”
Sommige vrouwen of meiden kunnen met menstruatiepijn door gaan met de dagelijkse bezigheden. Anderen (waaronder ik) gaan meestal gebukt onder de pijn. Er zijn zelfs meiden die morfine nodig hebben tegen de pijn, je kunt het bijna niet geloven, maar het is echt waar!

Gelukkig is het bij mij niet zo erg, maar ik ervaar de pijn toch heviger dan gemiddeld. Op een schaal van 1 tot 4 is de pijn denk ik een 3. Meestal zijn de eerste twee dagen behoorlijk zwaar. Ik heb pijn in mijn onderrug dat verder door trekt naar mijn bovenbenen en buik. Zodra mijn menstruatie aanbreekt; dan ben ik allesbehalve een happy person! Het gevoel dat ik ervaar is het best te beschrijven als voorweeën. Een simpele paracetamol helpt bij mij niet en ik heb altijd ibuprofen geslikt en dat hielp enorm. Je moet dan wel even door de pijn bijten zodat de ibuprofen zijn werk kan doen.

ibuprofen_niet_zo_goed
Nu las ik recent dat ibuprofen helemaal niet zo goed is voor je baarmoeder en dat het wordt aanbevolen om alleen paracetamol te nemen en je te beperken tot 1 ibuprofen per dag (het liefst helemaal geen ibuprofen), maar dat is voor mij geen optie omdat paracetamol de pijn niet goed onder controle kan houden. Ik zat in een dillemma want ik wilde echt van de ibuprofen af. Totdat ik me herinnerde dat gember goed werkt tegen menstruatiepijn (ik had hier eerder een artikel erover geschreven). Afgelopen maand heb ik de ibuprofen volkomen vermeden en alleen paracatamol gebruikt MET een sterke kop gemberthee. En met sterk bedoel ik sterk in de zin van dat de gember branderig smaakt en nogal bitter.

gemberthee_getest_en1
OMG! Het werkt ontzettend goed, sterke gember is net zo effectief als ibuprofen. Ik nam op de dag dat ik ongesteld werd:

2 paracetamol en daarna een warme kop sterke gemberthee

De pijn was binnen 10 a 15 minuten weg. Mooie bijkomstigheid is dat de warme drank je buik heerlijk verwarmd. Na een paar uur kwam de pijn weer terug toen dronk ik weer 2 paracatemol en 1 grote kop sterke gemberthee ook hier trok de pijn na 10 minuten weg. Daarna dronk ik de rest van de dag geen paracetamol meer of gemberthee. In plaats daarvan dronk ik wat venkelthee want ook dat blijkt ook erg goed te werken tegen menstruatiepijn. Ik heb de hele dag, maar 4 paracetamol genomen en 2 koppen sterke gemberthee en dat heeft de pijn naar mijn mening totaal  (of in ieder geval stukken minder) weggevaagd. Daar waar ik normaliter 3 tot 4 keer ibuprofen innam! Als je het mij vraagt is gemberthee een echte ‘natuurlijke’ lifesaver!

wat_voor_gemberthee
gemberthee
Ok, hier komt wat uitleg bij kijken. De bovenstaande gember theezakjes komen van de Toko. Om de thee sterk te maken, moet je het theezakje niet behandelen als een normaal theezakje. Het theezakje moet je met een lepel goed heen en weer in het kopje met warm water stevig aandrukken zodat alle sappen van het theezakje goed vrijkomen. Deze theezakjes zijn naar mijn mening (en ik word hier niet voor gesponsord!) de beste gembertheezakjes die ik ooit heb gebruikt. De reguliere gembertheezakjes zijn niet zo sterk. Ook zitten er in de zakjes geen suiker. Dus let goed op want er zijn veel gemberzakjes op de markt waar wel suiker in zit die zijn niet sterk en ook nog eens hartstikke ongezond met al die suiker. De theebox kost 3 euro voor 20 zakjes.

diy_gemberthee
Zelf gemberthee maken kan, maar trust me als je eenmaal pijn hebt dan wil je echt niet in de keuken staan om gember te schillen laat staan wachten tot dat deze is gekookt. Dit duurt veels te lang! Als je pijn hebt dan moet je gelijk iets gebruiken dat kant en klaar is, zoals de bovenstaande gember theezakjes. Zelf zit ik er over na te denken om ook gembercapsules aan te schaffen, voor die momenten als je ergens onderweg bent en geen toegang hebt tot heet water om thee te zetten. Via de Vitaminstore heb ik een aantal interessante (vegetarische) capsules gevonden, let op hoe hoog het aantal mg is per capsule want hoe hoger hoe beter het de pijn kan bestrijden. Gember is ook hartstikke handig tegen misselijkheid tijdens het reizen.

Hoeveel pijn/ongemak ervaar jij tijdens jouw menstruatie op een schaal van 1 tot 4?

Hieronder een aantal klinische onderzoeken die bewijzen dat gember helpt tegen menstruatiepijn (ook bekend als dysmenorrhea):
1. Comparison of Effects of Ginger, Mefenamic Acid, and Ibuprofen on Pain in Women with Primary Dysmenorrhea
2. Effect of Zingiber officinale R. rhizomes (ginger) on pain relief in primary dysmenorrhea: a placebo randomized trial
3. Comparison of the Effect of Ginger and Zinc Sulfate on Primary Dysmenorrhea: A Placebo-Controlled Randomized Trial
4. Efficacy of Ginger for Alleviating the Symptoms of Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Clinical Trials

Tot slot een kleine disclaimer; gemberthee kan je helpen, maar het kan zijn dat je er niet goed tegen kunt. Bekijk dus na het drinken van de thee hoe je erbij voelt, heb je andere symptomen die je normaliter niet hebt? Stop er dan mee. Gember bevordert ook de doorstroming van galstenen, wees hiervan bewust en raadpleeg je arts als je twijfelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *